Autor:
Baktérie
- Doména
- Jednobuněčné organismy
- Je z prokaryotické buňky
- Jsou vidět optickým mikroskopem 10-6
Prokaryotická buňka
DNA – nukleoid (= jaderná hmota)
- Nukleová kyselina
- Je zde jako jaderná hmota (ale bez obalu – jádra g volně plave v cytoplazmě)
- Bývá 1 uzavřená, do kruhu stočená (je dlouhá)
- Není na bílkovinovém nosiči
Cytoplazma – nejsou zde žádné membránové struktury
-
pouze ribozomy
- ty jsou buď volně nebo v řetízcích
- vytvářejí bílkoviny
Buněčné inkluze – krystalky či kapičky solí
Cytoplazmatická membrána – z biomembrány
-
probíhá na ní dýchání
hladká - chemoautotrofní
hrubá – bakteriochlorofyl – autotrofní buňka s chlorofylem
cyanobakterie - tylakoidové váčky s chlorofylem
Hrubá/hladká cytoplazmatická membrána:
Buněčná stěna – z peptydoglykanu (mureinu)
- polysacharid
- na povrchu bývá slizové pouzdro (pomáhá bakteriím přichytit se)
- také bývá glykalix (=plsťové pouzdro)
Bičík – může být k pohybu
Fimbrie – tenké tuhé nepohyblivé tyčinky
Tvar
Kuličky
- Koky – samovolné kuličky
- Diplokoky – dvojice
- Streptokoky – řetízky (př. angína)
- Stafylokoky – hroznovité útvary
Tyčinky
- Tyčinka
- Dvojice
- Řetízky
- Palisády
- „Bacily“ – umí vytvořit spory (při nehostinných podmínkách jsou v latenci)
- Bičíkaté bakterie
Vibria – dlouhé „rohlíčky“
Spirily – spirály
Spirochety – smotané
Koky:
Tyčinky:
Bičíkaté bakterie:
Tvary bakterií:
Rozmnožování
-
Příčné dělení
- 1b → 2b → 4b → 8b…
- Při ideálních podmínkách pro bakterii za 24hod téměř 17 mil. bakterií
- Ale nevyvine se jich tolik, protože si vyčerpají výživu (bílkoviny), vypouští splodiny…
Podmínky
- Májí rády vlhko a teplo, ± světlo
- Žijí všude (půda, voda, vzduch, organismy)
Způsob výživy
1) Autotrofní
- Chemoautotrofní
- Fotoautotrofní
2) Heterotrofní
-
Většina
- Parazité
- Saprofágové
- Symbiotické
Výskyt
a) v půdě:
- V 1mg ornice několik miliard bakterií
- Saprofágní (rozklad uhynulých organismů)
- Nitrifikační (NH3 g NH4+ g NO2- g NO3-)
- Denitrifikační (NO3- g…N2)
- Vazači N2 – azobakterie, hlízkové bakterie
b) ve vodě:
- Pramenitá horská voda – málo
- Znečištěná (v 1ml až milion bakterií)
- Mořská – hlavně při pobřeží
c) ve vzduchu:
- Z půdy
- Více nad pevninou, nad městy, nad suchými oblastmi
- Př. kina, školy – 1m3 – 5-30 tisíc bakterií
- Saprofágní
- Patogenní (=původci nemocí)
d) V organismech
- Člověk – vlhká kůže, ústa, dýchací cesty
- Symbiotické b. – tlusté střevo – kvasné a hnilobné bakterie – produkují vit. K a B12, Eschericia coli
- Patogenní – vyvolávají nemoci
- Původce – člověk nebo zvíře
-
Přenos – přímý (přímý kontakt sliznice-sliznice)
nepřímý (kapénkami, přes předměty, potraviny, vodou)
inkubační doba = období od proniknutí bakterie po první příznaky
bacilonosič = ten co přenáší, ale sám už příznaky nemá
epidemie = hromadné rozšíření
pandemie = celý světadíl (i celý svět)
endemie = určitá oblast
Způsob přenosu
- Vzdušnou cestou – kapénkami
- Alimentární cestou – přes potraviny (zanedbání hygieny)
- Kůží (tetanus)
- Pohlavní cestou (přímá cesta)
- Zvířaty
a) Vzdušnou cestou
TBC
- ID 6-8 týdnů
- Většinou plicní onemocnění
- Původce: Kochův bacil
- Dá se před ním očkovat (ale ustupuje se), léčba antibiotiky
Záškrt
- ID 2-5 dnů
- Děti do 10 let
- Silná angína, povlak na mandlích g dušení
- Úmrtnost až 50%, ale existuje očkování
Černý kašel
- ID 6-10 dnů
- Hlavně u předškolních dětí
- Zvýšená teplota, záchvaty kašle (2-3 týdny), dušnost
- Očkování
Angina
- ID 1-3 dny
- Ochromení mandlí a hltanu ( g bolesti v krku, obtížné polykání), teplota, bolest hlavy a beder
- Původce: streptokok
Spála
- Podobná angíně
- 2. den drobná vyrážka, loupání kůže
Růže
- ID 2-5 dnů
- Horečka, zduření a zarudnutí úseku kůže (často na obličeji)
- Alimentární cestou
b) Alimentární cestou
Břišní tyf
- ID 14-16 dnů
- Bolest hlavy, únava, stoupající horečka, průjmy, krvácení ze střev
- Vylučování stolicí – přenos při zanedbání hygieny (př. při živelných katastrofách)
Salmonelóza
- ID 12-24 hodin
- Nevolnost, mrazení, bolest hlavy, křeče v břiše, horečka (39°C po 2-3 dny), zvracení, prudké průjmy (až 7 dnů)
Úplavice
- ID 2-3 dny
- Bolesti břicha, průjmy, teploty
- Často na letních táborech
- Většinou lehký průběh
Cholera
- ID 2-3 dny
- Závažné střevní onemocnění
- Nevolnost, teplota, zvracení, průjmy
Botulismus
- „klobásový jed“
- Př. konzerva má jinou chuť, vůni
- Bez horečky, nervové příznaky – sucho v ústech, dvojité vidění
c) Kůží
Tetanus
- Poranění špinavým předmětem, hlína
- Úmrtnost 30-70%
- Křeče svalstva, žvýkací a krční křeče při pití, udušení
d) Pohlavní cestou
Kapavka
- ID 2-7 dnů
- Zánět sliznice, pohl. orgánů, bolest a pálení při močení
Syfilis
„příjice“
- ID zhruba 3 dny
-
1. stádium: tvrdý vřed na pohlavním orgánu
2. stádium: asi za 10 týdnů
- vyrážka, nespavost, bolest hlavy, horečka (38 °C), chrapot, sucho v ústech
3. stádium: za 3-5 let
- zánět cév, CNS, játra, kůže, ztráta paměti, změna povah
e) Zvířaty
Vozhřivka
- Kůň, osel
- Z Asie, Afriky; v Evropě v současnosti ne
- Hnisavý zánět, sliz z nozder
- Člověk se nakazí vzácně, často smrtelné
Využití
- Zrání sýrů, výroba jogurtů (kefír, zakys. smetana)
- Čistírny odpadních vod
-
Genové inženýrství
- Výroba inzulínu
- Chybějící hormony (růstové…)
Ochrana
- Hygiena (mýdlo)
- Vyváření (sterilizace)
- UV záření („horské sluníčko“)
- Cl, modrá skalice (nezávadnost vody, plísně)
- I (jodová tinktura)
- Líh (desinfekce)
- ! nepřehánět – k vytvoření imunity je potřeba styk s bakteriemi
PAPÁČEK, CSc., Prof. RNDr. Miroslav, et al. Zoologie. 3. upravené vydání. Praha: Scienta, 2000. 286 s. ISBN 80-7183-203-0.
Poslat nový komentář