Autor:
Houby
(Mycota) (Fungi)
- Organismy
-
Eukaryotická buňka (buňka s membránovými strukturami)
- Buněčná stěna z chitinu
- Výživa: heterotrofní (symbiotická, parazitní…)
- Rozmnožování: výtrusy
-
Tělo = stélka
- Nepohyblivé
- Podhoubí (jednotlivé hyfy), plodnice (srostlé hyfy)
- Organické látky rozkládají enzymy vně těla (ve vlhku)
- Zásobní látky: glykogen + tuky
- Syntéza lyzinu (jedna z aminokyselin)
Houbová buňka
- Buněčná stěna z chitinu (spíše živočišný polysacharid)
- Nemají plastidy (jsou heterotrofní)
- Zásobní látka je glykogen nebo olej (ne škroby či tuky)
Stavba
-
Jednobuněčné
- Zřídka (př. kvasinky)
- Mnohobuněčná vlákna – stélka = hyfy
- „Vyšší houby“ – podhoubí (hyfy srostlé do pletiv) + plodnice
-
Nepravá pletiva (vznik až dodatečným srůstem)
- Pseudoparenchym (př. holubinky)
- Plektenchym – hyfy se spletou a srostou (př. hřiby)
Výživa
-
Saprotrofní = saprofágní
- Výživa z uhynulých těl, organických zbytků
- Tvoří látky vhodné pro další rostliny (koloběh látek)
- Půdní houby
-
Parazitické
- Berou organické látky jiným živým organismům
- Biotrofní – bere, jen aby přežil (př. rzi na travách)
- Nekrotrofní – způsobují odumírání
- Patogenní – způsobují nemoci (př. kvasinky)
-
Symbiotické
- Oboustranně výhodné soužití
-
Lichenismus (podvojné organismy) – soužití houby s řasou/sinicí (př. lišejníky)
- Houba zajišťuje vodu, řasa/sinice výživu (fotosyntézou)
-
Mykorhyza – soužití s kořeny rostlin – rozšíří je (př. křemenáč osikový)
- Obvyklý jev – předpokládá se, že takto žije 90% rostlin
- Houba si bere organické látky
Rozmnožování
Nepohlavní
- Může probíhat vícekrát za rok
- Z 1 rozmnožovací částice (rodičovského těla)
- Nová rostlina je geneticky totožná s rodičem
1) Výtrusy
-
Vodní (zoospory)
-
Rejdivé výtrusy – mají 2bičíky
- U starobylých typů
-
Rejdivé výtrusy – mají 2bičíky
Zoosporangium:
-
Suchozemské
-
Oblaněné výtrusy
- Endospory – uvnitř výtrusnice
- Exospory (konidie) – výtrusy vznikají vně a pak je odškrtí
-
Oblaněné výtrusy
Sporangia (A - endospory, B - exospory):
2) Pučení
- př.: kvasinky
3) Fragmenty hyf
- Úlomky
Pohlavní
- Pouze jednou za rok
- Pomocí výtrusů – předchází splývání vláken
1) Spájivé výtrusy (zygospory)
2) Vřeckovýtrusé (askospory) – vznikají ve vřecku (asku), který obsahuje vždy 8 výtrusů (spory)
Askospory:
3) Bazidiospory – na bazidii vznikají 4 výtrusy na stopkách
Bazidiospory:
Výskyt
- Vlhko
- Teplo
- Lesy, louky, kuchyně, dřevo, v organismech…
Význam
- Saprofágní houby – koloběh látek (g humus)
-
Léky – penicilin
- Léky na nádorová onemocnění
- Vitaminy (C), enzymy
- Potravinářství – pekařství (droždí – kvasinky), kysané výrobky
- Výroba alkoholu (kvasinky – pivní, vinná)
Oddělení Chytridiomycety
- Asi 800 druhů
- Objevily se už v kambriu
-
Žijí často ve vodě a ve vlhku
- Zoospory nebo bičíkaté gamety
- Saprofágní nebo parazitická výživa
Př.:
Rakovinovec bramborový
- Tvoří výrůstky na bramboře
- Výtrusnice přežívají v půdě až 20 let
Oddělení Zygomycety (houby spájivé)
- Asi 800 druhů
-
Dobře vyvinuté podhoubí
-
Mnohojaderné (chybí přehrádky mezi buňkami)
- Nepravé plísně
-
Mnohojaderné (chybí přehrádky mezi buňkami)
- Jsou součástí edafonu
- Výživa: saprofágní nebo parazitická (na hmyzu)
-
Rozmnožování: nepohlavně
- Kulovité výtrusnice (S) na speciální hyfě g endospory
pohlavně
- Z výtrusu vyklíčí vlákno, pokud jsou hyfy opačné (+ a -) může zde vyrůst populační výběžek (1). Na výběžku vznik gametangia (2), ty spolu splynou. Vznik nového spájivého výtrusu (zygospora 2n) (3). Po určitém období klidu vyroste nová hyfa (4).
Pohlavní rozmnožování:
Př.:
Plíseň hlavičková
-
Saprofágní
- Roste na špatně uskladněných potravinách
- Bílý kožíšek
Kropidlovec (Rhizopus)
- Plíseň na chlebu
- Zelený povlak
Kropidlovec černý:
Muší mor
-
Parazitní
- Napadá mouchy – proroste jejím tělem
- Bílá barva
Oddělení vřeckovýtrusé
- Patří sem většina hub (asi 60 000 druhů)
-
Vytváří kyjovité výtrusnice
- Vřecka s 8 kulovitými askospory
Třída hemiascomicety
- Nejčastěji samostatné b. (jednobuněčné organismy)
- Rozmnožování pučením (mitózou se dělí jádro…)
- Pohlavně ze zygot
- Schopnost rozkládat cukr – pravé kvašení g ethanol a CO2
Př.:
Kvasinka pivní
- Rozkládá cukr (vzniká ethanol g pivo)
- Směs s moukou = kvasnice
- Prospěšná pro člověka – vit. B
Kvasinka vinná
- Rozkládá cukr (vzniká ethanol g víno)
Kvasinky:
Candida
- Způsobuje onemocnění kůže a sliznic
- Často u malých dětí (miminek)v ústech
- Častý výskyt v létě (vlhko – př. z plavek + teplo)
- Vypadá jako moučný povlak
Třída vřeckovýtrusé
- Dobře vyvinuté podhoubí
- Podhoubí bývá barevné
-
Mnohobuněčné (mají přehrádky) – článkované
- Pravé plísně
- Převládá podhoubí primární (jednojaderné)
-
Rozmnožování: nepohlavně
- Konidiemi (Z konečků hyf odškrcuje výtrusy)
pohlavně
- Pomocí výtrusů (askospor)
- Předchází mu spájení
- Z výtrusu vyroste hyfa (1j, mezi jádry přehrádky) = primární podhoubí (převládá). Na koncích vznik gametangií. Když se u sebe nachází opačně laděné hyfy, vytvoří chodbičku a přes ní splynou opačně laděná gametangia. Vyrůstá 2j podhoubí = sekundární. Z něho vyrůstá plodnička. Poté výtrusnice – vřecka (zde jádra splynou, hned ale R!). Celkově vznik 8 výtrusů.
Př.:
Štětičkovec (Penicilium)
- Objevitel sir Alexander Fleming
- Napadají potraviny
- Modrozelená barva
- Výroba antibiotik, zrání sýrů
Štětičkovec:
Kropidlák (Asprgilas)
- Napadá potraviny (ovoce, zeleninu)
- Výtrusy se přenáší vzduchem (při objevení je nutná rychlá likvidace)
- Obsahuje aflatoxiny (jedy) – poškozují játra
- Má hlávku z konidií
Kropidlák:
Padlí
- Bělavé povlaky na listech a plodech
- Podle toho, co napadá, tak se jmenuje (padlí dubové, padlí jabloňové, padlí angreštové…)
Padlí révové:
Hlízenka (Monolia)
- Způsobuje moniliózu jablek a hrušek = rychlá hniloba
- Na shnilém místě se tvoří soustředné bělavé kruhy (konidie)
Paličkovice nachová
-
Parazitická houba
- Napadá žito a trávy
- Podhoubí roste v semeníku
-
Z klasů trčí černofialový námel
- Ten poté vypadne gv půdě přezimuje gna jaře vyroste a rozmnožuje se výtrusy
-
Produkuje jedovaté alkaloidy – ergotamin
- Způsobuje hromadné otravy („ergotinismus“)
-
Vyrábějí se z něj léky
-
Proti krvácení, v porodnictví
- Po rození („zavinutí dělohy“ – děloha se vrátí do původní podoby)
-
Proti krvácení, v porodnictví
- Ochrana mořením
Smrže
- Jedlá jarní houba
Ucháč obecný
- Větší jedovatá houba
- Roste v jehličnatých lesících
Mísenka oranžová
- Malinká oranžová „mistička“ bez stopky
- Roste ve vlhku (př. na mechu)
Lanýž
- Roste v podzemí
- Hledají je prasata, psi (feny)
- Roste v Itálii, Francii
Oddělení stopkovýtrusé
- Patří k nejznámějším
- Tvoří velké plodnice
-
Dobře vyvinuté článkované podhoubí
- Ve vývoji ale převládá sekundární podhoubí
-
Výtrusnice – bazidie
- Na konci má 4 výtrusy na stopkách (= 4 basidiospory)
Rozmnožování
Pohlavní
- Nevytváří G
-
Rovnou vznikají hyfy
- Jsou 2j až do vzniku basidií (R!)
- Splývají opačně laděné hyfy, z nich vzniká sekundární podhoubí
Nepohlavní
- Méně časté
- Rozmnožují se konidiemi nebo úlomky stélky
Obaly
- Plodnice rozdělujeme na klobouk a třeň
-
V mládí bývá plodnice obalená
-
Celá = plachetka
- Zůstane po ní pochva dole u země a na klobouku úkrojky
-
Odspoda klobouku ke třeni = závoj
- Zbytek závoje je prsten
-
Celá = plachetka
- Jsou i houby, které obaly nemají (př. hřibovité, holubinky, hryzce)
- Zbytky jsou velice důležité pro rozlišování hub
Obaly:
Rouška
- Bazidie nevyrůstají jednotlivě, ale vytváření výtrusorodé rouška
1. Rouško na lupenech
- Bazidie trčí dolů
Lupeny:
Př.:
Ryzec pravý
- Obsahuje oranžové mléko
Ryzec kravský
- Obsahuje tekutinu vypadající jako bílé mléko
- Je trpký
Ryzec syrovinka
- Je jedlý
Ryzec hnědý
- Je cítit po maggi, ale není jedlý
Pečárka polní („žampion“)
- Roste na loukách, polích
- Mladá do růžova, stářím hnědne
- Třeň bez pochvy
Liška obecná
- Jemně oranžová barva
- Dříve běžná houba, ale vymizení kyselými dešti (dnes nejvíce v jižních Čechách)
Bedla jedlá, Bedla vysoká
- Jedlý velký klobouk
- Štíhlý dutý nejedlý třeň
Holubinka nazelenalá, Holubinka namodralá, Holubinka mandlová, Holubinka zlatá
- Po vrypu do třeně vidíme pseudoparenchym
- Jsou jedlé až na h. vrhavku (má červený klobouk a bílý třeň)
Čirůvka májovka
- Jedlá jarní houba
- Roste na okraji lesů
- Moučná vůně
Čirůvka zelánka, Čirůvka havelka
- Podzimní houby
Závojenka podtrnka
- Roste na jaře a začátkem léta
- Roste pod trnkami a švestkami
Závojenka olivová
- Objevuje se až déle
- Rostou v listnatých lesích
-
Velmi jedovatá houba (2. nejjedovatější)
- Projevy velmi rychlé (již po 20min)
Václavka smrková
- Rostou pohromadě
- Objevují se na podzim (koncem září)
- Jedlé
- Dřevokazné
Penízovka kořenující, Špička obecná
- Jedlé
- Velmi drobné
Muchomůrka růžovka („masák“)
- Mochomůrky mají vždy pochvu, prsten a strupy na klobouku
- Jedlá
- Červenání na spodku třeně
Muchomůrka pošvatá
- Jedlá
Mochomůrka červená
- Jedovatá
- Past na mouchy
Muchomůrka tlustá
- Od tygrované se pozná podle toho, že má velký rýhovaný prsten
Muchomůrka tygrovaná
- Velmi jedovatá
- Prsten je hladký a tenčí
-
Velmi rychlé příznaky otravy
- Připomínají opilost
Muchomůrka zelená („hlízovitá“)
- Velmi nebezpečná – příznaky otravy až po 48h
- Roste v listnatých a smíšených lesích (zejména pod duby)
- Roste koncem léta a na podzim
- Vůně po syrových bramborách
2. Rouško v rourkách
- V trubkách vespod
Rourky:
Př.:
Hřib dubový („pravák“)
- Jedlý
Hřib kovář
- Jedlý
- Červený spodek klobouku a noha
Hřib hnědý („poddoubník“)
- Roste v jehličnatých lesích
Hřib žlutomasý („babka“)
- Mladý klobouk sametově hnědý, stářím rozpraská
- Hodně červivé
Hřib žlučník („podhřib žlučový“, „hořčák“)
- Nejedlý – je velmi hořký
- Růžový u ústí rourek
- Třeň má na sobě jakoby hnědou síťovanou punčochu
Hřib satan
- Jedovatý
- Hodně světlý (bílý) klobouk, ústí rourek červené
- Třeň je soudečkovitý, žlutočervený
Kozák habrový
- Třeň s černým vzorem
- Na řezu černá
- Roste v listnatých lesích
Křemenáč březový
Klouzek sličný
- Jedlý
- Slizká hlavička – musí se loupat
Krásnoporka žemlička
- Patří mezi choroše
- Dřevokazná
- Nejedlá, tvrdá
3. Rouško na ostnech
- Do strany na něm vyrůstají bazidie
Př.:
Lošák zprohýbaný
- Jedlé, ale příliš tuhé
4. Rouško na povrchu plodnice
Př.:
Kuřátka
- Svítivě žlutooranžová barva
- Jedlá (ale musí se jim odřezat špičky)
Kuřátka sličná
- Nejedlá
Kotrč
- Jedlý
- Roste u jehličnatých stromů ve velkém trsu
5. S vytrvávající plachetkou
- Mají plachetku až do dospělosti
- Rozpraskání výtrusy
Př.:
Pýchavka obecná („prašivka“)
- Jedlá
Pestřec obecný
- Rozpad uvnitř – rozptýlení výtrusů
- Roste na písčitých půdách
- V malém množství jedlý
Hadovka smrdutá
- V mládí „čertovo vejce“
- Velikost jako slepičí vejce
- Zápach po zkažených vejcích, vonné pro mouchy
6. Článkované bazidie
- Biotrofní
- Nevytvářejí plodnice
Př.:
Sněť pšeničná
Rez travní
KINCL, Lubomír; KINCL, Miloslav; JAKRLOVÁ, Jana. Biologie rostlin: pro gymnázia . 3. přepracované vydání. Pardubice: Fortuna, 2000. 256 s. ISBN 80-7168-736-7.
Poslat nový komentář